Magnez jest pierwiastkiem o niezwykle istotnej roli dla prawidłowego funkcjonowania zdrowia. Kobiety i mężczyźni muszą zadbać o optymalną ilość magnezu w codziennej diecie – czy w trakcie ciąży można zdecydować się na jego suplementację? Jakie preparaty z magnezem warto wybrać dla kobiety oczekującej dziecka?
Magnez – działanie i skutki niedoboru
Magnez to jeden z najważniejszych składników mineralnych w kontekście ludzkiego zdrowia. Przypisuje się mu wiele wartościowych właściwości m.in. zachowanie równowagi elektrolitowej, wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego i funkcji psychologicznych, udział w syntezie białka i pomoc w utrzymaniu zdrowych kości, regulację pracę mięśni oraz łągodzenie stres i uczucie zmęczenia. Ponadto jest bardzo istotny dla układu krążenia, gdyż uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi i oddziałuje na serce.
Skutki niedoboru magnezu są natomiast niezwykle poważne, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych. Zbyt niska podaż pierwiastka może wywołać wiele komplikacji i powikłań np. zaburzenie akcji serca, nadciśnienie, przedwczesne skurcze macicy prowadzące do poronienia lub przedwczesnego porodu, przesadnego obniżenia masy urodzeniowej płodu, problemy z koncentracją czy upośledzenie optymalnego rozwoju układu kostnego. Ponadto niedobór magnezu jest przyczyną bolesnych skurczów mięśni, które niezwykle często ulegają nasileniu w nocy i mogą zaburzać sen.
Magnez w codziennej diecie – skąd go czerpać?
Zapotrzebowanie na magnez kobiet w ciąży waha się od 320 do 360 mg na dobę – ilość ta może oczywiście być niekiedy większa, co może wynikać np. z większej masy ciała czy indywidualnych potrzeb, które wynikają z większej aktywności fizycznej przyszłej mamy. Najprostszym sposobem na pokrycie dziennego zapotrzebowania jest oczywiście zdrowe i zróżnicowane odżywianie oraz regularne picie wody mineralnej bogatej w magnez (co najmniej 2 litry dziennie). Dieta bogata w magnez dla kobiety w ciąży powinna zawierać takie produkty jak:
- banan
- szpinak
- awokado
- brązowy ryż
- kasza gryczana
- orzechy i nasiona
- produkty pełnoziarniste
- strączki (np. fasola, soja)
Niestety biodostępność magnezu zawartego w pożywieniu jest mocno ograniczona. Przeważnie szacuje, że poziom przyswajalności magnezu z codziennej diety sięga maksymalnie 50%. W związku z tym warto zdecydować się na suplementację, która pomoże uzupełnić brakującą ilość i zadbać o ograniczenie ryzyka niedoboru.
Magnez dla kobiety w ciąży – jaki wybrać?
Przed wyborem magnezu dla kobiety w ciąży warto wiedzieć kilka istotnych kwestii. Po pierwsze preparat musi zawierać pierwiastek w formie organicznych soli np. cytrynianu, mleczanu czy asparaginianu. Popularne postaci węglanu i tlenku są bezwartościowe w kontekście uzupełnienia codziennej diety, gdyż poziom przyswajalności magnezu sięga co najwyżej 20%. Drugą ważną sprawą jest fakt, że warto wybierać preparaty wzbogacone o dodatek witaminy B6. To nie tylko cenny komponent dla codziennej diety (m.in. z uwagi na regulację aktywności hormonalnej), ale i dodatkowa pomoc w biodostępności magnezu. Preparaty dla kobiet w ciąży często zawierają w składzie dodatek kwasu foliowego, który jest bardzo istotny w kontekście rozwijającego się płodu, gdyż odpowiada za optymalny rozwój układu nerwowego i przeciwdziała występowaniu wad wrodzonych.
Preparaty z magnezem dla kobiety w ciąży
- Magnella
- Asparagin
- Magne-B6
- Pregna Vomi
- Gold-Vit Mama
- MagPrim Plus B6
- Prenacaps magB6
- Magnefar B6 Forte
- Vita-Min Plus Mama
- Chela-Mag B6 Mama
Bibliografia:
- Dalton LM., et al. „Magnesium in pregnancy.” Nutrition reviews 2016, 74(9): 549-557.
- Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B. „Magnez aktualny stan wiedzy.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, 4: 677-689.
- Iskra M., Krasińska B., Tykarski A. „Magnesium – physiological role, clinical importance of deficiency in hypertension and related diseases, and possibility of supplementation in the human body.” Arterial Hypertension 2013, 17(6): 447-459.