Preparaty z magnezem oferują ten cenny pierwiastek w rozmaitych formach. Jedną z nich są chelaty aminokwasowe, które zdaniem producentów stanowią prawdziwą innowację w suplementach diety. Jak to wygląda w praktyce? Czy chelaty magnezowe są rzeczywiście tak niesamowite?
Czym są chelaty magnezowe?
Chelatami aminokwasowymi magnezu określa się organiczną formę magnezu, która polega na połączeniu tego pierwiastka z dwoma cząsteczkami glicyny przy pomocy wiązań chelatowych. Jednym z najpopularniejszych promotorów tej formy magnezu w suplementach diety jest polska firma farmaceutyczna Olimp Labs. Preparat Chela-Mag B6 od wielu lat występuje na rynku i doczekał się wielu wersji (np. kapsułki, tabletki musujące, saszetki z proszkiem, ampułki typu shot), które wzbogacono w wiele cennych dodatków m.in. witaminę D3, potas czy komponenty wspierające pracę serca (głóg, tiaminę, witaminę B12 i kwas foliowy). Ponadto chelat magnezowy od Olimp Labs jest dedykowany różnym grupom odbiorców, w tym dzieciom i kobietom w ciąży.
Jakie są zalety chelatów magnezowych?
Wiązania chelatowe występujące pomiędzy glicyną a magnezem sprawiają, że pierwiastek zyskuje dodatkową ochronę przed kwaśnym środowiskiem żołądka. Dzięki temu znacznie mniejsza ilość dostarczanego magnezu ulega szybkiej degradacji podczas wchłaniania w jelicie – przypuszcza się, że poziom przyswajalności diglicynianu oscyluje w granicy od 24 do 30%, co potwierdza jego większą skuteczność aniżeli popularnej i bezwartościowej formy nieorganicznego tlenku magnezu.
Inną zaletą stosowania preparatów z chelatami magnezowymi jest delikatne działanie na przewód pokarmowy. Oznacza to, że nawet duże dawki diglicynianu nie doprowadzą do podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz nie spowodują biegunek. Ponadto warto napomnieć, że chelaty magnezowe stanowią bezpieczną formę magnezu dla kobiet ciężarnych i matek karmiących piersią.
Jak to wygląda w praktyce?
Niestety liczba dowodów naukowych potwierdzających tezy o zaletach chelatów magnezowych jest niewielka. Większa biodostępność diglicynianu magnezu względem tlenku nie jest tak naprawdę niczym zaskakującym – nieorganiczny tlenek jest od wielu lat postrzegany za niezbyt dobre źródło magnezu, które najczęściej jest wykorzystywane przez producentów z uwagi na niewielką cenę zakupu.
Z drugiej strony nie można zapominać, że najlepiej przyswajalnymi formami magnezu są jego organiczne formy jak cytrynian i mleczan. W ich przypadku bioprzyswajalność magnezu może wynosić nawet 90%! Co więcej, istnieje sporo badań naukowych potwierdzających te właściwości. To bardzo dobry dowód na to, że cytrynian lub mleczan magnezu są znacznie lepszym wyborem aniżeli innowacyjny diglicynian, którego skuteczność potrzebuje większej liczby empirycznych dowodów.
Bibliografia:
- Rylander R. „Bioavailability of magnesium salts – a review.” Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences 2014, 4: 57-59.
- Siener R., Jagnen A., Hesse A. „Bioavailability of magnesium from different pharmaceutical formulations.” Urological research 2011, 39(2): 123-127.
- Walker AF., et al. „Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study.” Magnesium research 2003, 16(3): 183-191.
- Schuette SA, Lashner BA., Janghorbani M. „Bioavailability of magnesium diglicynate vs magnesium oxide in patients with ileal resection.” Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1994, 18(5): 43-435.
- https://www.forumginekologii.pl/artykul/chelaty-w-suplementach-dla-kobiet-ciezarnych-i-karmiacych




