Jak stosować magnez w ciąży?

Magnez w ciąży – czy należy go suplementować?

Magnez jest pierwiastkiem o niezwykle istotnej roli dla prawidłowego funkcjonowania zdrowia. Kobiety i mężczyźni muszą zadbać o optymalną ilość magnezu w codziennej diecie – czy w trakcie ciąży można zdecydować się na jego suplementację? Jakie preparaty z magnezem warto wybrać dla kobiety oczekującej dziecka?

Magnez – działanie i skutki niedoboru

 

Magnez to jeden z najważniejszych składników mineralnych w kontekście ludzkiego zdrowia. Przypisuje się mu wiele wartościowych właściwości m.in. zachowanie równowagi elektrolitowej, wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego i funkcji psychologicznych, udział w syntezie białka i pomoc w utrzymaniu zdrowych kości, regulację pracę mięśni oraz łągodzenie stres i uczucie zmęczenia. Ponadto jest bardzo istotny dla układu krążenia, gdyż uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi i oddziałuje na serce.

Skutki niedoboru magnezu są natomiast niezwykle poważne, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych. Zbyt niska podaż pierwiastka może wywołać wiele komplikacji i powikłań np. zaburzenie akcji serca, nadciśnienie, przedwczesne skurcze macicy prowadzące do poronienia lub przedwczesnego porodu, przesadnego obniżenia masy urodzeniowej płodu, problemy z koncentracją czy upośledzenie optymalnego rozwoju układu kostnego. Ponadto niedobór magnezu jest przyczyną bolesnych skurczów mięśni, które niezwykle często ulegają nasileniu w nocy i mogą zaburzać sen.

Magnez w codziennej diecie – skąd go czerpać?

 

Zapotrzebowanie na magnez kobiet w ciąży waha się od 320 do 360 mg na dobę – ilość ta może oczywiście być niekiedy większa, co może wynikać np. z większej masy ciała czy indywidualnych potrzeb, które wynikają z większej aktywności fizycznej przyszłej mamy. Najprostszym sposobem na pokrycie dziennego zapotrzebowania jest oczywiście zdrowe i zróżnicowane odżywianie oraz regularne picie wody mineralnej bogatej w magnez (co najmniej 2 litry dziennie). Dieta bogata w magnez dla kobiety w ciąży powinna zawierać takie produkty jak:

  • banan
  • szpinak
  • awokado
  • brązowy ryż
  • kasza gryczana
  • orzechy i nasiona
  • produkty pełnoziarniste
  • strączki (np. fasola, soja)

Niestety biodostępność magnezu zawartego w pożywieniu jest mocno ograniczona. Przeważnie szacuje, że poziom przyswajalności magnezu z codziennej diety sięga maksymalnie 50%. W związku z tym warto zdecydować się na suplementację, która pomoże uzupełnić brakującą ilość i zadbać o ograniczenie ryzyka niedoboru.

Magnez dla kobiety w ciąży – jaki wybrać?

 

Przed wyborem magnezu dla kobiety w ciąży warto wiedzieć kilka istotnych kwestii. Po pierwsze preparat musi zawierać pierwiastek w formie organicznych soli np. cytrynianu, mleczanu czy asparaginianu. Popularne postaci węglanu i tlenku są bezwartościowe w kontekście uzupełnienia codziennej diety, gdyż poziom przyswajalności magnezu sięga co najwyżej 20%. Drugą ważną sprawą jest fakt, że warto wybierać preparaty wzbogacone o dodatek witaminy B6. To nie tylko cenny komponent dla codziennej diety (m.in. z uwagi na regulację aktywności hormonalnej), ale i dodatkowa pomoc w biodostępności magnezu. Preparaty dla kobiet w ciąży często zawierają w składzie dodatek kwasu foliowego, który jest bardzo istotny w kontekście rozwijającego się płodu, gdyż odpowiada za optymalny rozwój układu nerwowego i przeciwdziała występowaniu wad wrodzonych.

Preparaty z magnezem dla kobiety w ciąży

 

  1. Magnella
  2. Asparagin
  3. Magne-B6
  4. Pregna Vomi
  5. Gold-Vit Mama
  6. MagPrim Plus B6
  7. Prenacaps magB6
  8. Magnefar B6 Forte
  9. Vita-Min Plus Mama
  10. Chela-Mag B6 Mama

 

Bibliografia:

  1. Dalton LM., et al. „Magnesium in pregnancy.” Nutrition reviews 2016, 74(9): 549-557.
  2. Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B. „Magnez aktualny stan wiedzy.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, 4: 677-689.
  3. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A. „Magnesium – physiological role, clinical importance of deficiency in hypertension and related diseases, and possibility of supplementation in the human body.” Arterial Hypertension 2013, 17(6): 447-459.