Jakie produkty są bogate w magnez?

Produkty bogate w magnez

W celu dostarczenia organizmowi niezbędnych minerałów należy zadbać o codzienną dietę. Właściwie przygotowany plan żywieniowy stanowi bowiem źródło cennych pierwiastków dla organizmu. Jakie produkty spożywcze są bogate w magnez? Czy warto uzupełnić dietę o suplementy?

Które produkty mają dużo magnezu?

 

Przede wszystkim są to przetwory zbożowe (np. pieczywo, mąka), orzechy i nasiona, kakao oraz gorzka czekolada i rośliny strączkowe. Oprócz tego warto wymienić zielone warzywa, niektóre gatunki ryb i owoców morza, ziemniaki, banany oraz wodę mineralną. Dzienna dawka magnezu dla dorosłej osoby powinna wynosić od 250 do nawet 440 mg – dokładna ilość jest uzależniona m.in. od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej, masy ciała i aktualnego planu żywieniowego. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje osób ćwiczących rekreacyjnie i zawodowo, narażonych na nadmierny stres, palących, spożywających regularnie kawę i/lub alkohol oraz u kobiet w ciąży.

Przykładowe produkty spożywcze bogate w magnez:

  • otręby i zarodki pszenne
  • kasza gryczana
  • płatki owsiane
  • pieczywo żytnie razowe i graham
  • soja oraz tofu
  • kakao 16%
  • fasola
  • groch
  • soczewica
  • jogurt naturalny
  • niektóre gatunki tłustego sera
  • wołowina
  • niektóre ryby np. tuńczyk, śledź, sardynki
  • zielone warzywa np. szpinak, liście pietruszki
  • orzechy – migdałowe, włoskie, laskowe
  • suszone śliwki, rodzynki, banany

Dieta a suplementy z magnezem

 

Biodostępność magnezu zawartego w pożywieniu jest stosunkowo wysoka. Szacuje się, że poziom przyswajalności pierwiastka z produktów spożywczych oscyluje w granicy 50%. Dlatego przy zwiększonym zapotrzebowaniu dobre jest wspomóc dietę suplementami. Decydując się na zakup preparatu z magnezem, warto zwrócić na kilka istotnych kwestii:

  • pierwiastek powinien być w formie organicznej (np. asparaginian, cytrynian, chlorowodorek, mleczan), co zagwarantuje optymalną przyswajalność
  • ilość czystego magnezu przypadająca na jednorazową porcję
  • obecność dodatków np. witamina B6 wspomaga nie tylko działanie pierwiastka, ale i wspiera jego przyswajalność

Leki OTC i suplementy diety z magnezem są dostępne w rozmaitych formach – począwszy od kapsułek i tabletek, przez ampułki typu shot z płynem, tabletki musujące czy proszek służący do przygotowywania napoju o wysokiej zawartości pierwiastka.

Najlepsze preparaty z magnezem – lista TOP 10

 

  • Magne B6
  • SFD Mag B6 Forte
  • Asparaginian Extra
  • Olimp Chela MagB6
  • Supplife Magnez 3.0
  • ForMeds Bicaps Mag B6
  • Olimp Chela MZB Sport Edition
  • NOW Foods Liquid Magnesium
  • Swanson Magnesium Aspartae 685 mg
  • Aliness Taurynian Magnezu 100 mg z B6

Jakie są objawy niedoboru magnezu?

 

Magnez to pierwiastek, którego niedobór w dość krótkim czasie jest mocno odczuwalny przez organizm. Głównym objawem wskazującym na zbyt niski poziom magnezu jest zmniejszenie efektywności pracy mięśni i systemu nerwowego. Osoby z niedoborem często skarżą się na szybsze odczuwanie zmęczenia psychofizycznego, niewielką ilość energii, trudności z koncentracją, rozdrażnienie, mimowolne i niekiedy wręcz bolesne skurcze mięśni czy problemy z zasypianiem. Magnez jest także jednym z niezbędnych elektrolitów, które oddziałują na równowagę kwasowo-zasadową. Niedobory magnezu mogą mieć także wpływ na zmniejszenie efektywności endogennej syntezy białka, wzrost kruchości kości wskutek osłabienia ich wytrzymałości oraz na pogorszenie kondycji włosów i paznokci. Ponadto nie można zapominać, że niedobór magnezu jest często związany z nieprawidłowym funkcjonowaniem serca i problemami dotyczącymi układu krążenia.

 

Bibliografia:

  1. Jarosz M., et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020: 280-282.
  2. Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., „Magnez aktualny stan wiedzy.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, 4: 677-689.
  3. Perscha A., et al. „Produkty należące do żywności wygodnej jako źródło wapnia, magnezu i żelaza.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2008, 41(3): 243-248.