Niedobór magnezu jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń gospodarki mineralnej. Niewłaściwe odżywianie i szereg czynników potęgujących szansę występowania tego problemu mogą powodować wiele niedogodności. Początkowo objawy niedoboru magnezu mogą mylnie kojarzyć się ze zmęczeniem. Po czym rozpoznać, że poziom magnezu w organizmie jest obniżony? W jaki sposób uzupełnić codzienną dietę w niezbędny magnez?
Jakie są objawy niedoboru magnezu?
Sygnałami wskazującymi na niedobór mogą być nieprawidłowości i dyskomfort ze strony układu mięśniowego. Niski poziom magnezu niezwykle często wywołuje problemy w postaci drżenia i wzmożonej męczliwości mięśni, mimowolnych i bolesnych skurczy czy nadmiernego osłabienia. Przyczyn należy doszukiwać się m.in. w zakresie pogorszonego przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, niewłaściwego metabolizmu energetycznego i zaburzenia równowagi elektrolitowej.
Związek niedoboru magnezu z niewłaściwą pracą mięśniową ma nie tylko znaczenie dla fizycznych czynności dnia codziennego. Magnez jest także pierwiastkiem, który odgrywa istotną rolę dla układu krążenia i mięśnia sercowego. Udział magnezu w czynności skurczowej mięśni reguluje proces rytmu serca, stąd jego niedobór może powodować wiele niebezpiecznych zaburzeń np. migotanie przedsionków czy częstoskurcz komorowy. Niedoborowi magnezu przypisuje się również udział w rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Magnez często określa się mianem kofaktora wielu enzymów, które odpowiadają za szereg różnych procesów fizjologicznych. Utrzymujący się niedobór magnezu jest często kojarzony z takimi niedogodnościami jak:
- bóle migrenowe,
- zaburzenia nastroju,
- gorsza koncentracja,
- cukrzyca i insulinooporność,
- infekcje układu oddechowego,
- postmenopauzalna osteoporoza,
- nadpobudliwość psychoruchowa.
Jak przeciwdziałać objawom niedoboru magnezu?
Najlepiej zacząć od poprawy codziennej diety. Przyswajalność magnezu z pożywienia wynosi zaledwie 50%. Poziom wchłanialności jest uzależniony m.in. od błonnika, fosforanów, związków fitynowych i szczawianowych, a także ilość spożywanego tłuszczu. Te składniki mogą ograniczać biodostępność magnezu – zatem produkty bogate w cenny pierwiastek poleca się łączyć z białkiem i węglowodanami. Magnez można znaleźć w takich produktach jak kasza gryczana, tofu, banany, orzechy, kakao, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa.
Równie dobrym źródłem jest woda mineralna. Na rynku można bez problemu znaleźć produkty wysokozmineralizowane lub o zwiększonej zawartości magnezu. Optymalne nawodnienie jest także w dużej mierze pomocne w neutralizowaniu objawów mięśniopochodnych, które dotyczą gospodarki elektrolitowej.
Wsparciem dla diety jest suplementacja. Magnez na rynku aptecznym występuje w formie leków dostępnych bez recepty (OTC) i suplementów. W obu przypadkach warto zdecydować się na preparaty zawierające organiczne formy pierwiastka – zdecydowanie lepszą opcją są produkty z magnezem w postaci cytrynianu, asparginianu, mleczanu, czy chelatu aminokwasowego, aniżeli nieorganicznego tlenku czy węglanu.
Bibliografia:
- Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B. „Magnez aktualny stan wiedzy.” Bromatologia Chemia Toksykologia 2015, 4: 677-689.
- Bancer B., et al. „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka.” Przegląd Gastroenterologiczny 2012, 7(6): 359-366.
- https://dietetycy.org.pl/niedobor-magnezu/