Czym się objawia niedobór magnezu?

Jakie są objawy niedoboru magnezu?

Niedobór magnezu jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń gospodarki mineralnej. Niewłaściwe odżywianie i szereg czynników potęgujących szansę występowania tego problemu mogą powodować wiele niedogodności. Początkowo objawy niedoboru magnezu mogą mylnie kojarzyć się ze zmęczeniem. Po czym rozpoznać, że poziom magnezu w organizmie jest obniżony? W jaki sposób uzupełnić codzienną dietę w niezbędny magnez?

Jakie są objawy niedoboru magnezu?

 

Sygnałami wskazującymi na niedobór mogą być nieprawidłowości i dyskomfort ze strony układu mięśniowego. Niski poziom magnezu niezwykle często wywołuje problemy w postaci drżenia i wzmożonej męczliwości mięśni, mimowolnych i bolesnych skurczy czy nadmiernego osłabienia. Przyczyn należy doszukiwać się m.in. w zakresie pogorszonego przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, niewłaściwego metabolizmu energetycznego i zaburzenia równowagi elektrolitowej.

Związek niedoboru magnezu z niewłaściwą pracą mięśniową ma nie tylko znaczenie dla fizycznych czynności dnia codziennego. Magnez jest także pierwiastkiem, który odgrywa istotną rolę dla układu krążenia i mięśnia sercowego. Udział magnezu w czynności skurczowej mięśni reguluje proces rytmu serca, stąd jego niedobór może powodować wiele niebezpiecznych zaburzeń np. migotanie przedsionków czy częstoskurcz komorowy. Niedoborowi magnezu przypisuje się również udział w rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Magnez często określa się mianem kofaktora wielu enzymów, które odpowiadają za szereg różnych procesów fizjologicznych. Utrzymujący się niedobór magnezu jest często kojarzony z takimi niedogodnościami jak:

  • bóle migrenowe,
  • zaburzenia nastroju,
  • gorsza koncentracja,
  • cukrzyca i insulinooporność,
  • infekcje układu oddechowego,
  • postmenopauzalna osteoporoza,
  • nadpobudliwość psychoruchowa.

Jak przeciwdziałać objawom niedoboru magnezu?

 

Najlepiej zacząć od poprawy codziennej diety. Przyswajalność magnezu z pożywienia wynosi zaledwie 50%. Poziom wchłanialności jest uzależniony m.in. od błonnika, fosforanów, związków fitynowych i szczawianowych, a także ilość spożywanego tłuszczu. Te składniki mogą ograniczać biodostępność magnezu – zatem produkty bogate w cenny pierwiastek poleca się łączyć z białkiem i węglowodanami. Magnez można znaleźć w takich produktach jak kasza gryczana, tofu, banany, orzechy, kakao, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa.

Równie dobrym źródłem jest woda mineralna. Na rynku można bez problemu znaleźć produkty wysokozmineralizowane lub o zwiększonej zawartości magnezu. Optymalne nawodnienie jest także w dużej mierze pomocne w neutralizowaniu objawów mięśniopochodnych, które dotyczą gospodarki elektrolitowej.

Wsparciem dla diety jest suplementacja. Magnez na rynku aptecznym występuje w formie leków dostępnych bez recepty (OTC) i suplementów. W obu przypadkach warto zdecydować się na preparaty zawierające organiczne formy pierwiastka – zdecydowanie lepszą opcją są produkty z magnezem w postaci cytrynianu, asparginianu, mleczanu, czy chelatu aminokwasowego, aniżeli nieorganicznego tlenku czy węglanu.

Bibliografia:

  1. Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B. „Magnez aktualny stan wiedzy.” Bromatologia Chemia Toksykologia 2015, 4: 677-689.
  2. Bancer B., et al. „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka.” Przegląd Gastroenterologiczny 2012, 7(6): 359-366.
  3. https://dietetycy.org.pl/niedobor-magnezu/